Това каза пред ФрогНюз дипломатът и общественик Елена Поптодорова.  Вижте и

...
Това каза пред ФрогНюз дипломатът и общественик Елена Поптодорова.  Вижте и
Коментари Харесай

Елена Поптодорова за ФрогНюз. След изборите - какви са шансовете...

Това сподели пред ФрогНюз дипломатът и държавник Елена Поптодорова. 

 

Вижте и цялото изявление:

 

Посланик Поптодорова,, че резултатът от изборите в Нидерландия може да се окаже решителен за това страната да отстрани ветото си върху присъединението на България в Шенген. Предвид резултатите от изборите и   Герт Вилдерс - какво очаквате да се случи?

 

Това беше доста разтърсващ, земетръсен резултат. В прогнозите се показваха опасения за подобен краен излаз от изборите в Нидерландия, само че въпреки всичко се таеше вяра, че прогнозата няма да се случи. 

От Нидерландия зависи в доста огромна степен и решаването на нашия проблем с Шенген. Остава упованието и вярата, че Вилдерс няма да може да направи държавно управление. И социалдемократи, и консерватори са толкоз непознати на радикалната философия, която изповядва Вилдерс, на апелите за излизане от Европейския съюз - задоволително е да кажем единствено това, с цел да илюстрираме какъв брой разнообразни са тези обединения между тях - че се надявам Вилдерс да не може да образува държавно управление. Сигурна съм, не съм сама в тази вяра. През тази фаза на търсене на метод да се образува държавно управление обаче ще би трябвало да се мине. 

Това ни демонстрира ясно, че прозорецът за деяние към този момент е доста стеснен. Имаме към две седмици - безусловно дни, (последното съвещание на Съвета по правораздаване и вътрешни работи под егидата на испанското председателство е планувано за, бел. ред.). Много е значимо с доста мощно ангажиране на дипломацията и на политическите държавни равнища да се водят диалози с Нидерландия, с сега настоящото служебно държавно управление, ръководено от Марк Рюте, с цел да се състои тази задача, това посещаване на нидерландска делегация, която да се убеди на място, че България и на практика е изпълнила критериите за Шенген и ги ползва всекидневно.

Докато това служебно държавно управление е на власт в Нидерландия, има късмет да се отпуши блокажът, който Нидерландия ни поставя. Може да съм обезверен идеалист, само че ми се коства, че в случай че Рюте желае да покаже отчетливо разграничение от Вилдерс и политическите тези на неговата партия, би могъл - на база на заключенията на тази задача у нас - да промени до момента заеманата позиция на Нидерландия дружно с сътрудниците си в държавното управление и Народното събрание. 

Едно е ясно - имаме безапелационни заявки за поддръжка и от Европейската комисия, и от Европейския парламент, и от обособени нидерландски депутати. Оставам настрани, че Шенген е може би единствената цел, по която има обединяване и у нас сред обособените институции, сред политическите партии. Всички условия са налице, с цел да се направи една смяна в позицията на Нидерландия. 

Смятам, че в случай че Нидерландия промени мнението си, това ще улесни и Австрия в смяна на нейната позиция.

Това ли е изискването Австрия да вдигне ветото си - Нидерландия да вдигне пречката първа?

 

Това е по-скоро основаване на удобна среда, в сравнение с изискване. Австрия не би могла да желае да е единствената, която блокира толкоз значимото сега подсилване на Европейския съюз, в това число през механизмите на Шенген.

За мен бе доста обезпокоително кои поздравиха Вилдерс за успеха му - Орбан, Марин Льо Пен, Салвини. В Европа има трендове, които могат да вземат връх. Тогава всички достижения на Европейския съюз до момента, ще бъдат подложени на тежък риск. Австрия не би желала да попадне в тази компания на рушащите европейското единение. 

Казахте, че успеха на Вилдерс е била разтърсваща - за какви настроения в Европа алармира това?

 

Той завоюва най-много с антиимигрантската си политика. Вилдерс безусловно съобщи, че ще затвори границите на Нидерландия за мигранти, търсещи леговище. Той показва това като грижа за нидерландското население. Даже не се колебае да търси по-меки изрази - приказва за затворени граници. Това се оказва примамливо в един доста сложен исторически интервал и за Европа, и за света вследствие на войните, които се водят и неизбежно дават отражение. Вилдерс завоюва с това. 

Оставям настрани апелите за референдум за излизане от Европейски Съюз. Струва ми се обаче, че това не е най-силният мотив, с който той взе гласове. Смятам, че антиимигрантската политика му донесе повече гласове.

Вчера българският министър-председател, в която прикани в това число за цялостното ни присъединяване в Шенген. Колко реалистично Ви се коства присъединението ни от 2024 година?

 

Това беше една доста добра тирада. Тя разказа Европа и историята на Европа, както и българското място в Европа. Заслужава си да бъде прочетена от по-широк кръг читатели (, бел. ред.) Беше естествено за министър-председателя да включи тематиката за Шенген. 

Трябва да има ангажиране безусловно 24 часа, 7 дни в седмицата на всички наши обществени представители по тематиката, само че и със съответните отговорности и позиции и в държавното управление, и в дипломацията. Сега са дните, в които би трябвало да се реализира доста натоварен контакт с другите представители на нидерландския хайлайф и бизнес. Същото важи и за Австрия.  

Не съм сигурна, че сме заели задоволително мощно бизнес средите - освен българските, само че и в Австрия и Нидерландия. Щетите се теглят еднообразно от всички ни - и в България, и в Нидерландия, и в Австрия. 

Остава ни единствено това - доста интензивна дипломатическа и обществена атака в дните до гласуването в Брюксел.

 

 

Елена Поптодорова е посланик, политик, депутат и държавник. Заема обществени длъжности в годините, когато се основават политиките, ориентирани към българското участие в НАТО и Европейския съюз. Посланик на Република България в Съединени американски щати (2002 – 2008) и (2010 – 2016). Член-учредител на Атлантическия клуб в България и негов вицепрезидент.

 

Интервю на Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР